Skip to main content

Daily Activity 30 Januari 2019 (English Version)

Daily Activity 30 Januari 2019 (ENGLISH VERSION)


Welcome again to my blog!! And i'm gonna tell you something that very interesting. I'm learning how to make Pie Dough & Sugar Dough. Sugar dough we already known it for making cookies and pie dough we make it with cheese, smoke beef, bechamel sauce and etc.


Pie Dough
The ingredients that we need for making pie dough are flour, salt, butter, cold water and a little icing sugar. We use straight dough method for mixing the ingredients, but don't add the water first. Mix all of them until it look like a Sand.


Then add a little water and mix them until it look likes a dough but the texture is hard.
After that wrap it with plastic wrap and keep it in the cheeler for 10 minutes. After that rolling it and put it on the pie mould. And add bechamel sauce, smoke beef, and cheese. After that bake for 180°C in 15 minutes.


Sugar Dough
It's different from pie dough because it use too much icing sugar and maizena flour and egg. How to mix it, it's same like pie dough but it didn't need water. And keep it in the chiller for ten minutes .
After that bake it for ten minutes and cooling in down. And add some pastry cream. Next, bake it again for 15 minutes.


Here 's the recipe of sugar dough & pie dough :

Sugar Dough

Flour                        200 gr
Corn Strach            100 gr
Milk powder          1 tbsp
Butter                      150 gr
Eggs                         2 pcs
Salt                           1/4 tbsp
Icing sugar             2 tbsp

Procedure : 
1. Preparation a ingredients and tools
2. Mix flour, corn strach, milk powder, salt, icing sugar, and butter
3. Put the dough in bowl and keep in chiller for 10-15 minutes
4. To make easier to shape, roll the dough first
5. Brushing butter and dusting flour in the tarlet mould
6. Shape dough into the mould
7. Keep again in chiller for 15-20 minutes
8. After that, bake for 15-20 minutes in 170°C


Pie Dough

Pastry Flour           1000 gr
Shortening             700 gr
Salt                           20 gr 
Water                       300 gr

Procedure :
1. Collect all ingredients
2. Collect and scale ingredients
3. Dissolve salt in water. Set aside 
4. Place flour and shortening in mixing bowl
5. Rub or cut shortening into flour to the propper degree
6. Add salt and water. Mix very gently, just until water is absorbed. Don't overwork the dough
7. Place the dough in pans over in refrigerator or retarder for several hours

Comments

Popular posts from this blog

Daily Activity 26 Februari 2019 ( indonesian version )

Hello guys. Welcome back lagi di my blog. And hari ini gue melanjutkan apa yang udah di prepare sebelumnya. Pertama tama gue fokusny ke beef stew, jadi daging yang sebelumnya sudah minced berbentuk dice. Di panaskan menggunakan teknik sous vide selama 90 menit kurang lebih dengan suhu 130°C. Beef nya di masukin ke dalam plastic roll yang tebal, kemudian sediakan air dalam stock pot dan memasang alat sous vide pada stock pot. Kemudian di set menggunakan mobile phone dan masukkan beef yang sudah di pres dengan plastic roll tebal lalu biarkan sampai waktu yang ditentukan.  Sambil menunggu, langsung memanaskan brown stock yang sudah jadi, sambil memblanch carrot. Kemudian mengsaute onion, carrot yang sudah di blanch, dan tomato sampai tender namun tidak gosong. Setelah brown stock siap, tambahkan ke dalam saute pan lalu mix hingga merata sambil menunggu beef. Lalu senior incharge memberitahu untuk membuat brown roux sebagai thickening agent. Tidak lama kemudian beef jadi, dan langsu...

OTHERS ( CELEBES BUFFET)

JALANGKOTE Jalangkote berasal dari kata 'jalang' yang berarti jalan dan “kote’” yang berarti berkotek-kotek atau teriak. Jalangkote’ dulunya dijajakan oleh anak kecil yang berjualan keliling dari rumah ke rumah sambil berjalan kaki. Hal inilah yang menyebabkan makanan ini disebut jalangkote. Sekilas, jajanan ini mirip dengan pastel. Perbedaannya terletak pada kulitnya. Kulit Pastel biasanya lebih tebal dibandingkan dengan jalangkote. Awalnya isian jalangkote adalah daging cincang yang ditumis bersama potongan ubi jalar putih yang dipotong kecil berbentuk dadu dan toge. Kunci kenikmatan jalangkote’ terletak pada sambalnya yang terbuat dari air cuka, air sisa tumisan isian Jalangkote ’, bawang putih, gula, cabe besar untuk memberikan warna, dan cabai kecil untuk sensasi rasa pedas. (*) PECO DOANG Peco doang adalah makanan Khas dari Sulawesi dengan bahan utama udang yang di tumbuk (bisa juga di blender) bersama dengan cabe dan kemiri lalu di seas...

Training 1 (The Beginning)

hallo foodiees.. , jumpa lagi di blog saya. Gak terasa yah udah lama gak posting di blog ini. Akibat Liburan yang terlalu dinikmati ya. Nah, Sekarang saya lagi masa On The Job Training di Suatu hotel terkenal di Kota Makassar, yaitu Hotel Four Points By Sheraton yang berlokasi di jalan Andi Djemma no 130. Pada tanggal 15 Januari 2020 melakukan interview dengan HRD hotel Four Points, Kemudian kami ditunjukkan Tempat Kitchen dari hotel tersebut, dan disini kami menunggu Jadwal masuk Training di hotel ini. Dan kami mulai training tepat tgl 27 Januari 2020, dimana terbagi menjadi 1 orang di main kitchen, 1 orang di Banquet dan dua orang di pastry kitchen. Nah, Saya berada di section Main Kitchen. Hari pertama masuk sangat gugup gaisss, Disitu saya sampai tidak tahu harus berbuat apa, semua yang saya temui saya greetings.  Saya juga masih belum tahu yang mana senior dan yang mana anak training dari SMK 4, Claro, dan SMK di Polewali. Kebanyakan bertanya dan kebanyakan bengong karena tida...